Bitcoin Market Cap bryter 300 miljarder dollar – 90% av all-time high

Bitcoins marknadsvärde är nu 90% av vägen mot att nå sin rekordhöga nivå. Men detta beror inte enbart på det stigande priset.

I korthet

  • Bitcoins marknadsvärde har brutit den svårfångade 300 miljarder dollar.
  • Det är första gången som Bitcoins marknadsvärde har toppat 300 miljarder dollar sedan december 2017.
  • Bitcoin är nu 90% av vägen mot att matcha sitt högsta marknadsvärde genom tiderna.

När priset på Bitcoin pressade sig över 16 000 dollar under det senaste dygnet, bröt Bitcoins marknadsvärde det svårfångade 300 miljarder dollar – första gången det görs sedan den 19 december 2017, bara två dagar efter att kryptovalutan nådde sin ökända alltid hög.

Vid den tidpunkten rörde Bitcoins pris 20 000 dollar och dess marknadsvärde gick så högt som 333 miljarder dollar. Och nu håller båda siffrorna på sina respektive mål.

Enligt CoinMarketCap är Bitcoins marknadsvärde nu drygt 302 miljarder dollar. Det betyder att det är 90% av vägen mot att matcha sitt högsta marknadsvärde genom tiderna. Däremot är Bitcoins pris för närvarande $ 16.290, så bara 81% av vägen till dess allra högsta.

Det är vettigt att marknadsvärde är närmare – och kommer att bryta sin milstolpe innan Crypto Bank pris gör det. Detta beror på att ett mynt marknadsvärde beräknas genom att multiplicera antalet mynt och dess pris. Eftersom Bitcoins inflation ger cirka 657 000 Bitcoin per år (hälften så mycket sedan halveringen) kommer dess marknadsvärde att fortsätta att stiga även om priset är stabilt.

Bitcoins andel av kryptovalutamarknaden hade minskat de senaste månaderna. Medan Bitcoins marknadsdominans har varit så låg som 33% tidigare, svävade den vanligtvis runt 65% mellan slutet av 2019 och början av 2020. Den 14 september föll den dock till ett nyligen lågt värde på 57%.

Men Bitcoins växande marknadsvärde har hjälpt till att återuppliva sin andel av marknaden. Sedan dess har den stigit tillbaka upp till 64% och har anspråk på två tredjedelar av hela kryptomarknaden.

Marknadstak för Bitcoin mot altcoin

Om man tittar på de andra mynten i topp 10 är de uppdelade mellan dem som slog stort 2017 och kämpar för att återvända till tidigare toppar och de som har brutit ny mark 2020 och har sett nya rekordhöga toppar.

Både Ethereum och XRP är fortfarande långt ifrån deras marknadsvärde hela tiden. Ethereums marknadsvärde har krympt från 100 miljarder dollar till 52 miljarder dollar, en minskning med 48%. XRP: s marknadsvärde har sjunkit från 140 miljarder dollar till bara 11 miljarder dollar idag – en minskning med 92%.

Däremot slog Chainlink och Binance Coin båda senaste tidens toppar och har inte fallit så långt sedan dess. Chainlinks marknadsvärde nådde 6,7 miljarder dollar i augusti och har minskat till 5 miljarder dollar idag, bara 25% mindre. Binance Coin nådde ett börsvärde på 5,5 miljarder dollar i juni och har bara minskat till 4 miljarder dollar – en minskning med 27%.

Så medan vissa mynt har sett att deras storlek har minskat sedan 2017, och andra har kommit från ingenstans för att bryta nya toppar, är Bitcoin en av de få som har fallit från en hög topp – och fortsatte att återfå det mesta av sin storlek. Det kanske inte är en konsekvent värdebutik, men det är verkligen motståndskraftigt.